Maak je huis winterklaar en voorkom schade

Nu de bladeren van de bomen vallen, wordt het de hoogste tijd om je woning winterklaar te maken. Zowel in de herfst als winter stijgt het risico op schade aan je woning door weersomstandigheden. Denk aan vorst, sneeuw en flinke regenbuien. Gelukkig kan je ook zelf actie ondernemen om problemen te voorkomen. 

Zorg voor een schone dakgoot
Bladeren en ander vuil in je dakgoot zijn de hoofdoorzaak voor verstoppingen. Het water stroomt in dat geval niet goed weg. Zeker als het vervolgens gaat vriezen, kan dit zorgen voor scheuren en ligt lekkage op de loer. Naast het vegen van de dakgoot, kunnen ook bladvangers boven in de regenpijp uitkomst bieden. Hiermee voorkom je dat de bladeren het water in de regenpijp blokkeren, al moet je ook de bladvangers periodiek leeghalen.

Schakel een schoorsteenveger in
Door de hoge energieprijzen gebruiken meer mensen hun open haard, met een stijgende kans op brandschades. Heb jij de blokken hout ook al klaarliggen? Laat je schoorsteen voor gebruik schoonvegen door een deskundige. Bewaar het bonnetje van de uitvoerder, zodat je bij eventuele schade kunt aantonen dat het onderhoud heeft plaatsgevonden.

Sluit je buitenkraan af
Iets om gemakkelijk over het hoofd te zien, het afsluiten van de buitenkraan. Toch is het handig om dit niet te vergeten. Bij vorst loop je anders het risico op scheuren in de leiding en waterschade tot gevolg.

Toch een lekkage? Voorkom vervolgschade
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan een lekkage toch onverwachts ontstaan. Zie je een vochtplek op het plafond of één van de muren? Wacht niet te lang met het inschakelen van een professional die de oorzaak kan onderzoeken. Als je er vroeg bij bent voorkom je erger en is het verhelpen van het probleem vaak sneller gedaan.

Laat je cv-ketel periodiek controleren
Een kapotte CV-ketel is zeker in de winter vervelend. Met een periodieke controle van de ketel is de kans kleiner dat je plotseling in de kou komt te zitten. Controleer daarnaast ook regelmatig de radiatoren op lekkages. Naast mogelijke waterschade maakt een slechte doorstroom in je radiatoren het verwarmen van je huis lastiger.

Breng tochtstrippen aan
Een goede ventilatie in huis is belangrijk. Dat is wat anders dan koude windstromen die zich een weg naar binnen banen. Met eenvoudige maatregelen als tochtstrips bij ramen en deuren ga je dit tegen. Naast koude lucht krijgt ook vocht minder kans. Bovendien blijft warme lucht langer binnen, een belangrijk pluspunt met de huidige energietarieven.

Check de duurzaamheid van de verlichting
De klok is alweer een uur terug gezet en het is vroeger donker. In de wintermaanden verbruik je meer elektriciteit om je woning te verlichten. Heb jij nog ouderwetse gloeilampen? Het kan lonen om deze te vervangen door spaar- of ledlampen. Het verschil in verbruik is groot. Een ledlamp levert tegen slechts 10 procent van de elektriciteit van een gloeilamp dezelfde hoeveelheid licht. De kosten van de aanschaf van nieuwe lampjes verdien je dan ook vanzelf terug.

Veel maatregelen om je huis winterklaar te maken zijn vrij eenvoudig en relatief betaalbaar. Niet alleen het voorkomen van schade is een goede reden voor het onderhoud aan je woning. Spaarzaam met energie omgaan is nog belangrijker geworden met de winter voor de deur.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

HypotheekHart Zeeland maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie