Gemiddelde studieschuld stijgt naar 15.900 euro

De gemiddelde studieschuld van alle (oud-)studenten bedroeg begin 2022 gemiddeld € 15.900. Dit is € 700 euro meer dan een jaar eerder. Sinds de invoering van het nieuwe leenstelstel in 2015 is de gemiddelde studieschuld met € 3.500 gestegen. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Een studieschuld kan gevolgen hebben voor de maximale hypotheek bij het kopen van een woning.

Begin 2022 hadden 1,6 miljoen mensen een studieschuld. Na een stijging in de afgelopen jaren is het aantal ten opzichte van 2021 gelijk gebleven. Iets meer dan de helft van de mensen met een studieschuld had een schuld van minder dan € 10.000 euro. Soms zijn het kleine bedragen; bij 8 procent stond minder dan € 500 open.

Vaker hoge studieschuld
Het aantal mensen met een hoge studieschuld is toegenomen. In 2022 hadden bijna 300.000 mensen minimaal € 30.000 studieschuld, € 180.000 meer dan in 2015. Ruim 100.000 mensen hadden een schuld van minstens € 50.000. Een kleine groep van 1.400 (oud-)studenten had zelfs een schuld van meer dan een ton. In eerdere jaren waren het er beduidend minder.

Hoogste studieschuld onder 25- tot 30-jarigen
Jongeren tot 20 jaar hadden begin dit jaar met € 2.400 een relatief lage studieschuld. Vaak studeren ze nog en bouwen ze pas in de jaren daarna een grotere schuld op. Mensen tussen de 25 en 30 jaar hadden de grootste studieschuld. Zij zijn over het algemeen klaar met hun studie en lossen al af. Hun studieschuld bedroeg gemiddeld € 20.300 duizend euro. Personen van 30 jaar of ouder hadden een studieschuld van gemiddeld € 18.100. De schuld van mannen ligt gemiddeld iets hoger dan die van vrouwen.

Verdubbeling totale studieschuld sinds leenstelsel
De totale studieschuld van huidige studenten en oud-studenten was 25,7 miljard euro begin 2022. Dat is een toename van 1,3 miljard euro (of 5,5 procent) ten opzichte van het jaar ervoor. De studieschuld loopt elk jaar op en is sinds 2015, het jaar dat het leenstelsel is ingevoerd, verdubbeld.

Studieschuld en hypotheekaanvraag
Het hebben van een studieschuld kan gevolgen hebben voor de maximale hypotheek. Niet altijd werd een studieschuld altijd netjes gemeld bij de aanvraag van een hypotheek. Geldverstrekkers hebben nu de mogelijkheid om gegevens rond studieschulden op te vragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Hier is wel toestemming voor nodig van jou als aanvrager, al heb je weinig keus wanneer de geldverstrekker het verplicht stelt. Een niet opgegeven studieschuld brengt sowieso risico’s met zich mee, waaronder:

  • De hypotheek is meteen opeisbaar. In die situatie moet je de hele lening in één keer terugbetalen.
  • Je riskeert een melding in het frauderegister, waar alle banken en verzekeraars inzicht in hebben.
  • Bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) krijg je bij een restschuld geen of beperkte bijstand.

De bovenstaande risico’s spelen vooral wanneer er bijvoorbeeld sprake is van betalingsproblemen.

Heb je een studieschuld en wil je weten in hoeverre dit invloed heeft bij een hypotheekaanvraag? Onze deskundige adviseurs zoeken het graag voor je uit. Laat hiervoor vrijblijvend een reactie achter via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

HypotheekHart Zeeland maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie