Stormschade: wat kun je claimen bij je verzekeraar?

Na een paar onverwacht warme dagen wordt het echt herfst. Nu veel bomen nog in het blad zitten, is de kans op rondvliegende takken in een herfststorm groot. De combinatie van regen met harde wind staat ook altijd garant voor vochtschade. Gelukkig dekt je verzekeraar de schade door dit soort voorvallen. Lees hier wat je mag verwachten.

Langdurige harde wind zorgt er soms voor dat regenwater onder de dakpannen door wordt geblazen. Dat zie je terug in vochtplekken op de muren. De opstalverzekering dekt de kosten van het opnieuw schilderen en eventueel het stucen van de beschadigde muur. Komt de vochtschade vaak voor? Dan is het verstandig om een dampdoorlatende folie onder de pannen te laten leggen.

Niet alle vochtschade op je muur is verzekerd. Is het water door de voegen van de buitenmuur getrokken? Dan is er geen dekking. Ook als je vochtschade hebt door een openstaand raam wordt de claim hoogstwaarschijnlijk afgewezen.

Stormschade aan het huis

Stormschade aan je huis is verzekerd. Denk dan aan schade door losgewaaide dakpannen of een omvergeblazen schutting. Heb je inboedel buiten staan tijdens de storm, dan zijn de regels wat strenger. De schade wordt dan alleen vergoed als er zaken van buiten je tuin tegen je spullen aangewaaid zijn.

Voor stormschades geldt overigens vrijwel altijd een eigen risico op de opstalverzekering. Daar krijg je dus ook mee te maken als je voor andersoortige schade (bijvoorbeeld inbraak) nul euro eigen risico had. Heb je alleen schade aan inboedel of alleen waterschade na een storm, dan geldt het eigen risico niet.

Schade aan je auto

Auto's die verzekerd zijn vanaf WA+ (beperkt casco) en hoger zijn verzekerd tegen stormschade. Claim je schade aan je auto door storm, dan verlies je daar nooit schadevrije jaren voor. Hoe hoog de schade ook is. Let op: stormschade aan je auto houdt in dat er dingen tegen je auto aangewaaid zijn. Een portier dat uit je handen geblazen wordt, is geen stormschade.

Wanneer spreek je van storm?

De officiƫle definitie van storm is een windkracht van 9 en hoger. Verzekeraars vergoeden echter al bij lagere windsnelheden. Een verzekeraar ziet windstoten met een snelheid van 14 meter per seconde en alles daarboven als storm. Dat staat gelijk aan windkracht 7 en hoger. Op meteorologische websites kun je terugzien of het in jouw regio volgens die definitie gestormd heeft.

Als het gestormd heeft, worden bij de verzekeraars alle verloven ingetrokken om de stortvloed aan schades in behandeling te nemen. Desondanks kunnen de wachttijden flink oplopen. Neem daarom meteen foto's van de schade en probeer vervolgens meer schade te voorkomen. Zo voorkom je dat je later discussie krijgt over de toedracht of omvang van een schade.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

HypotheekHart Zeeland maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie