Noodweer! Klimaat maakt verzekeringen duurder

Donderdag raasde een ongekend noodweer over Zuidoost-Nederland. Hagelstenen van Bijbelse proporties vernielden auto's, daken en ruiten. Volgens een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars loopt de schade in de vele miljoenen euro's. Zulke extreme zomerstormen zien we steeds vaker. Dit gaat verzekeringen flink duurder maken.

Een bombardement van hagelstenen viel neer in de omgeving van Oost-Brabant en Noord-Limburg. Hagelbuien vallen normaal in relatief smalle stroken neer, maar de extreme hagel van 23 juni kwam in een veel breder gebied terecht. De schade is het grootst in de driehoek tussen Helmond, Venlo en Venray.

Storm 23 juni top-10 schadedag?
23 juni was een echte schadedag. In de vroegste uren werd West-Nederland getroffen door enorme regenbuien. In de avond werd zoals gezegd het oosten geteisterd door hagelkeien. De balans moet nog worden opgemaakt maar de kans is groot dat 23 juni 2016 zich mag vestigen in de top-10 schadedagen sinds het begin van dit millennium.

Gematigd klimaat is goedkoper
Uit cijfers van het KNMI blijkt dat het aantal zomerstormen de laatste jaren toeneemt. Hoe vaak hagel valt is lastig te meten, maar over het algemeen betekent meer storm ook meer hagel. Het is onvermijdelijk dat verzekeraars daar in hun premiestelling rekening mee gaan houden. Een duurdere auto-, caravan- en woonhuisverzekering lijkt een kwestie van tijd.

Onderzoek van MoneyView liet deze week zien dat all-risk woonhuisverzekeringen afgelopen jaar al 12,5 procent duurder werden.

Hagelschade is buitencategorie
Het weer is een belangrijke factor voor woonhuisverzekeringen. Veruit de meest geclaimde schades zijn aan neerslag gerelateerd. Zo leidt extreme wateroverlast vaak tot lekkages. Dan hoeft de dakbedekking niet eens lek te zijn. Harde wind in combinatie met hevige regenval kan water onder de dakpannen blazen.

Hagel valt wat schade betreft in de buitencategorie. Oudere platte daken zijn vaak slecht bestand tegen hagelstenen. De echte ijsballen die donderdag in Brabant vielen kunnen ook dakramen, -pannen en lichtkoepels vernielen.

De hageldekking van een autoverzekering is ook een dure post voor verzekeraars. Zelfs lichte hagel kan autodaken al veranderen in poffertjespannen. Het uitdeuken van die talloze kleine putjes is een tijdrovende en dure klus.

Auto beschadigd? Reken op een flinke wachttijd
Verzekeraars bieden steeds vaker autoverzekeringen aan die je niet meer zelf laten bepalen wie je auto herstelt. Omdat na een lokale hagelbui veel mensen naar dezelfde schadeherstellers gedirigeerd worden, kan het lang duren voor jouw auto aan de beurt is om uitgedeukt te worden.

De schadebedrijven huren voor dit soort calamiteiten gespecialiseerde teams van reparateurs in om de vraag bij te benen. Dat zijn vaak buitenlandse hagelschade-experts die heel Europa doorreizen naar gebieden waar het extreem gehageld heeft.

Hagelschade aan huis, auto en caravan
Als je een woonhuisverzekering hebt, dan is hagelschade gewoon verzekerd. Heb je alleen stormschade, dan zul je wel rekening moeten houden met een (extra) eigen risico. Hagelschade aan je auto is verzekerd vanaf een WA+ dekking, ook wel beperkt casco genoemd. De all-risk vergoedt uiteraard ook hagelschade. Claim je de herstelkosten op een WA+ of all-risk verzekering, dan val je niet terug in schadevrije jaren.

Een caravanverzekering heeft vaak een aparte hageldekking nodig. Je hebt bovendien meestal te maken met een herstelplicht. Dat betekent dat je een reparatienota moet laten zien voordat je de schade vergoed krijgt. Alleen de waardedaling van je caravan uit laten betalen is meestal helemaal niet of alleen beperkt mogelijk.

Krijg je te maken met duurdere verzekeringen dit jaar of volgend jaar?  Wij helpen je graag bij het vergelijken van je verzekeringen. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

HypotheekHart Zeeland maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie